Yangın Eğitimleri

Yangınlar, şiddeti ve niteliğine göre çeşitli sınıflandırmalara ayrılmıştır. 

Buna göre;
“A” sınıfı yangınlar: doğrudan yanıcı niteliği olan katı madde yangınlarıdır. Bunlar kömür odun vb maddeler olabilir. Genellikle söndürme biçimi yanan maddenin uzaklaştırılması şeklinde olur.

“B” sınıfı yangınlar; yanabilen sıvılar olarak nitelendirilen, benzin, yağ ve diğer yanıcı sıvı kimyasalların yanması sonucu ortaya çıkan yangınlardır. Su ile soğutma ve karbondioksit, köpük veya kuru kimyasal toz ile söndürülebilir.

“C” sınıfı yangınlar; sıvı petrol gazı (LPG), hava gazı, hidrojen gibi gazların yanması ile ortaya çıkan yangınlardır. Kuru kimyasal toz ve insan sağlığı ve ozon için zararlı olan halon 1301 ve 1211 gazı ile söndürülebilir. Bu tip yangınlar parlama şeklinde olurlar.
“D” sınıfı yangınlar; yanabilen metal ve alaşımlardan (magnezyum, lityum, sodyum, seryum vb.) meydana gelen yangınlardır. Trimotoksinboroksin denilen bir madde ile söndürülebileceği gibi kum ile de söndürülebilir.
“E” sınıfı (Elektrik etkenli yangınlar) Elektrikli cihazların yanması bu kapsamda değerlendirilir. Elektrik kesilerek müdahale edilmelidir.
“F” sınıfı yangınlar; organik yağ yangınları olarak da nitelendirilebilir. Yemeklik artık yağlardan meydana gelen bu yangınlar söndürülmesi en zor yangın türü olarak nitelendirilir. Potasyum karbonat (K2CO3) ve asetat içerikli kimyasallar ile söndürülebilir.
Ateş hayattır ancak kontrolsüz ateş yangındır.

Mevzuata göre; işletmelerin Yangın Güvenliği Ekipleri oluşturarak, bunlara gerekli yangın eğitimi ve uygulamalı yangın tatbikatlarının senede en az 1 kez yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Yangın Ekiplerinin Oluşturulması:
Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerde 30 çalışanda 1 kişi,
Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışanda 1 kişi,
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışanda 1 kişinin destek elemanı olarak görevlendirilmesi kanunen zorunludur.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kurum ya da kuruluşlarda işyerinin ölçeğine bakmaksızın, yangın önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele konularında uygun donanıma sahip ve bu konuda eğitimli yeterli sayıda kişinin görevlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Kanun yönetici ya da işverenin yangın ihtimaline karşı araç ve gereçleri sağlayarak, eğitim ve tatbikatları yaptırmasını ve yangın ihtimaline karşı eğitilmiş kişi/kişilerin kurum ya da kuruluşlarda her zaman hazır bulunmalarını zorunlu kılmıştır.

Yangın eğitimi ve tatbikatı; temel ve genel olmak üzere iki ayrı programda ele alınır. Temel eğitimlerimiz toplamda 8 saattir ve acil durum planı içindeki ekipte görev alacak destek elemanlarına verilir ve eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara sertifika verilir. Genel Yangın Eğitimi ise işyerinde görevli beyaz ve mavi yakalı tüm çalışanlara yöneliktir.

Yangın Eğitimi Kapsamı

  • Yangın Nedir? Yanmanın Çeşitleri, Yangının Çıkış Sebepleri, Oluşum Safhaları
  • Bina Yangın Ekipleri ve Görevleri
  • Yangın Söndürme Maddeleri ve Cihazlarının Çeşitleri
  • Yangın Söndürme Cihazlarının Kullanılması, Bakmı, Kontrolü
  • Yangın Anında Hareket Tarzı
  • Yangın İhbar Usulleri ve Sonrası Yapılacaklar
  • Acil Eylem Planları
  • Yangından Korunma Giysileri ve Teçhizatları